O meni

»Značilnosti Janjine igre so tehnična dovršenost njene igre na nikakor ne preprostem glasbilu, smisel za estetiko in prilagodljivost različnim slogom.«

Tomaž Gržeta, Revija Glasna

Janja Brlec je vrhunska citrarka in prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Citre želi približati širši javnosti kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti,  zato se pojavlja v različnih glasbenih stilih. 

Z odliko je diplomirala na Visoki šoli za gledališče v Münchnu ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. 

Nastopila je solistično in v različnih komornih zasedbah na številnih mednarodnih festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in Hrvaški ter sodelovala z odličnimi glasbeniki kot so orkester Salzburg Mozart Players, Kairos Quartett iz Berlina, Mezzena Quartet iz Italije, Nuška Drašček, Manca Izmajlova, Izidor Erazem Grafenauer, Gal Gjurin, Jure Tori,  Aleksandar Kuzmanovski,… 

Je članica Slovenskega citrarskega kvarteta in Dua Kontrario.

V prizadevanju za prepoznavnost citer kot koncertnega inštrumenta redno sodeluje s skladatelji in nastopa na koncertnih abonmajih. 

Piše priredbe, vodi seminarje, mojstrske tečaje in je članica strokovnih komisij na tekmovanjih.

Več

Janja Brlec je vrhunska citrarka in prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Citre želi približati širši javnosti kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti, zato se pojavlja v različnih glasbenih stilih.

Svojo glasbeno pot je pričela pri prof. Petru Napretu. Po zaključeni Umetniški gimnaziji (klavir) je z odliko diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu (doc. Georg Glasl) ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu (prof. Harald Oberlechner). Na njeni glasbeni poti sta jo podpirala Rotary Club Celje in Ustanova Gallus.

Nastopala je solistično in v različnih komornih zasedbah na mednarodnih festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in Hrvaški (Münchener Biennalle, Internationales Zitherfestival / München, Pathos Transport Theater / München, Europamusicale / München, Classical music Festival / Pula, Zither im Zoom / Salzburg, Imago Sloveniae, Festival Velenje, cikel koncertov GM ODER Glasbene mladine Slovenije, Oder izbranih – Gallus stage / Slovenska filharmonija, …). Nastopila je z odličnim glasbeniki kot so komorni orkester Salzburg Mozart Players, Kairos Quartett iz Berlina, Mezzena Quartet iz Italije, Nuška Drašček, Manca Izmajlova, Izidor Erazem Grafenauer, Gal Gjurin, Jure Tori, Aleksandar Kuzmanovski,…

V prizadevanju za prepoznavnost citer kot koncertnega inštrumenta redno sodeluje s skladatelji. Izvedla je krstne izvedbe skladb skladateljev: Bernda Redmanna, Dorothee Hoffman, Fredrika Schwenka, Luiza Gustava Briholi Peiga, Jelene Dabić, Christiana Diecka, Alexandra Straucha, Thobiasa Peschanela in Larise Vrhunc. Na njeno pobudo je Bojan Glavina napisal zbirko skladb z naslovom Bežne misli in Tri melanholije za citre, čelo in violino. Za Duo Kontrario (Janja Brlec, izidor Kokovnik) pa je nastala skladba uveljavljenega skladatelja Gorana Bojčevskega On the Surface.

Izdala je solo zgoščenki Med strunami in Trenutki ter Slovenski venček v duetu s Petrom Napretom. Je članica Slovenskega citrarskega kvarteta (Anita Veršec, Peter Napret, Tomaž Plahutnik) ter Dua Kontrario (akordeonist Izidor Kokovnik). Piše priredbe, vodi seminarje, mojstrske tečaje in je članica strokovnih komisij na tekmovanjih. Izdala je učbenik za 1. razred citer z naslovom Citrarska mavrica, ki ga je potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževanje.

Tekmovanja in nagrade:

  • 1. mesto 2010 München/ 4. mednarodno tekmovanje za citre v Münchnu. (prvič v zgodovini tekmovanja podeljeno v kategoriji od 18-32let)
  • 2. mesto 2008 München/ 3. mednarodno tekmovanje za citre v Münchnu
  • 1. mesto 2004 München/ 1. mednarodno tekmovanje za citre v Münchnu
  • 1. nagrada Ljubljana/ 1. mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov ITHAKA
  • 5 zlatih in 3 srebrna priznanja (od tega trikrat najvišje ocenjena tekmovalka)/ Državna citrarska tekmovanja)